Idén áprilisban derült ki, hogy a férjemmel gluténérzékenyek vagyunk. Azóta még jobban odafigyelünk a táplálkozásunkra, mint eddig. Lecseréltem a liszteket, tésztákat és folyamatosan keresem a gluténmentes recepteket. Kislányom továbbra is eszik glutént, így sokszor kétfélét sütök a családnak.
A covid alatt kezdtem el az itthoni kenyér sütést, ami sokszor időrabló tevékenységnek tűnik a munka és egy 1,5 éves totyogó mellett, mégis mindig szakítok rá időt. Mindig az van a fejemben, hogy a bolti kenyérrel és péksüteményekkel ellentétben erről legalább tudom, hogy miből készült. :)
Ezt a kalács receptet az Auchan oldalán találtam, ez lett a kedvencünk. 1-2 módosítást végeztem rajta, így még könnyebben elkészíthető lett. 2-3 nap után is puha marad, nem morzsálódik, nem esik szét.
Íme a recept:
400 g Schär mix bread liszt
15 g friss élesztő
330 g langyos tej
1 db tojás
1 nagy csipet só
50 g porcukor
50 g olvasztott vaj
- Keverjük a langyos tejhez a cukor felét, morzsoljuk bele az élesztőt, és kb. 15 perc alatt futtassuk fel szobahőmérsékleten.
- A lisztet mérjük egy keverőtálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, üssük rá a tojást és öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet.
- Alaposan dagasszuk meg dagasztógépben vagy a keverőgép dagasztóspiráljával, miközben az olvasztott vajat folyamatosan adagoljuk hozzá.
- Egy kenyérsütő formát béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a tésztát.
- A tészta tetejét kenjük le a tej és a tojássárgája keverékével. Tejből 1 evőkanálnyi kell a tojásba. Ha nem akarunk bíbelődni a tojás szétválasztásával, az sem gond, ha egész tojással kenjük le. Én meg szoktam szórni mákkal is, ami szuperül ropog a tetején miután megsült. :)
- Szobahőmérsékleten kelesszük 1-1,5 órát.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük a kalácsot formában 30 percet als-felső programon, majd emeljük ki papírral együtt a formából és süssük további 10 percet a sütő rácsán hőlégkeveréssel.
- A megsült kalácsot tegyük rácsra. Nehéz kivárni, de csak akkor vágjuk fel, amikor már legalább langyosra hűlt.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ui.: igyekszek minél több kipróbált gluténmentes receptet hozni képekkel együtt! :)