Kedvenc gluténmentes kalácsom Schar Mix B lisztből
2024. október 13. írta: CaliVitamintár

Kedvenc gluténmentes kalácsom Schar Mix B lisztből

img_4793.jpeg

Idén áprilisban derült ki, hogy a férjemmel gluténérzékenyek vagyunk. Azóta még jobban odafigyelünk a táplálkozásunkra, mint eddig. Lecseréltem a liszteket, tésztákat és folyamatosan keresem a gluténmentes recepteket. Kislányom továbbra is eszik glutént, így sokszor kétfélét sütök a családnak.
A covid alatt kezdtem el az itthoni kenyér sütést, ami sokszor időrabló tevékenységnek tűnik a munka és egy 1,5 éves totyogó mellett, mégis mindig szakítok rá időt. Mindig az van a fejemben, hogy a bolti kenyérrel és péksüteményekkel ellentétben erről legalább tudom, hogy miből készült. :)
Ezt a kalács receptet az Auchan oldalán találtam, ez lett a kedvencünk. 1-2 módosítást végeztem rajta, így még könnyebben elkészíthető lett. 2-3 nap után is puha marad, nem morzsálódik, nem esik szét.

Íme a recept:
400 g Schär mix bread liszt
15 g friss élesztő
330 g langyos tej
1 db tojás
1 nagy csipet só
50 g porcukor
50 g olvasztott vaj

  1. Keverjük a langyos tejhez a cukor felét, morzsoljuk bele az élesztőt, és kb. 15 perc alatt futtassuk fel szobahőmérsékleten.
  2. A lisztet mérjük egy keverőtálba, adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, üssük rá a tojást és öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet. 
  3. Alaposan dagasszuk meg dagasztógépben vagy a keverőgép dagasztóspiráljával, miközben az olvasztott vajat folyamatosan adagoljuk hozzá.
  4. Egy kenyérsütő formát béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a tésztát.
  5. A tészta tetejét kenjük le a tej és a tojássárgája keverékével. Tejből 1 evőkanálnyi kell a tojásba. Ha nem akarunk bíbelődni a tojás szétválasztásával, az sem gond, ha egész tojással kenjük le. Én meg szoktam szórni mákkal is, ami szuperül ropog a tetején miután megsült. :)
  6. Szobahőmérsékleten kelesszük 1-1,5 órát.
  7. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük a kalácsot formában 30 percet als-felső programon, majd emeljük ki papírral együtt a formából és süssük további 10 percet a sütő rácsán hőlégkeveréssel. 
  8. A megsült kalácsot tegyük rácsra. Nehéz kivárni, de csak akkor vágjuk fel, amikor már legalább langyosra hűlt.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Ui.: igyekszek minél több kipróbált gluténmentes receptet hozni képekkel együtt! :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://calivitamintar.blog.hu/api/trackback/id/tr4318707450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása